Litiaza biliară

litiaza biliara, pietre la fiere

Vezica biliara (colecistul, “fierea”) este situata in partea superioara, dreapta, a abdomenului.

Functia ei principala este de a depozita bila (un lichid inchis la culoare secretat de catre ficat). Bila (lichidul bilar) este necesara pentru a digera si absorbi  alimentele grase si de asemenea de a absorbi vitaminele liposolubile (care se dizolva in grasime: vitaminele A, D,E si K)

Intre mese vezica biliara (colecist, fiere) este relaxata si bila se acumuleaza in ea. In timpul meselor alimentele grase fac ca aceasta sa se contracte  si sa elimine bila in intestine. Cateva ore mai tarziu colecistul se relaxeaza si se umple din nou

Calculii (“Pietrele”) sunt un material solid care se afla in interiorul vezicii biliare (colesict, “fiere”). Litiaza biliara (calculi la colecist, “piatra la fiere”) se intalneste la aproximativ 10 % din populatia adulta din Europa.

Litiaza biliara asimptomatica: Multe persoane care sufera de litiaza biliara nu au simptome.

Litiaza biliara simptomatica: Uneori pietrele (calculii) pot cauza durere si alte complicatii. De aceea trebuie efectuat tratament prin scoaterea colecistului (colecistectomie)

Simptome litiaza biliara simptomatica:

COLICA BILIARA: cel mai frecvent simptom al litiazei biliare. Se manifesta prin dureri abdominale intense, localizate in partea dreapta superioara a abdomenului, imediat sub coaste. Poate apare de asemenea greata, voma si durere in spate lsau a nivelul umarului drept

Colica biliara este de obicei declansata de alimente grase. Colica biliara poata sa apara si fara a manca nimic

Complicatii litiaza biliara:

  • Colecistita acuta – inflamatia vezicii biliare (colecist) –tratament chirugical
  • Litiaza coledociana – migrarea calculului (piatra), plecarea lui de la nivelul colecistului si blocarea in canal inainte de a ajunge in

Acest lucru poate duce la :  icter (ingalbenirea pielii), colangita acuta (infectia ductelor biliare) si pancreatita acuta (inflamatia pancreasului)

Diagnostic litiaza biliara

De obicei litiaza biliara se gaseste in urma efectuarii ECOGRAFIE ABDOMINALA, dar se poate depista si prin alte metode.

Tratament litiaza biliara (calculi la colecist)

Litiaza biliara simptomatica: de cele mai multe ori este indicat scoaterea chirurgicala a colecistului (colecistectomie)