Gastrita reprezinta inflamatia acuta sau cronica a peretilor stomacului (a mucoasei)
Ulcerul gastroduodenal reprezinta prezenta unui crater ulceros in peretele gastric sau duodenal. Acesta se poate complica cu perforatie (distrugerea intregului perete), hemoragie (sangerare) sau stenoza (ingustare)
Simptome gastrita:
- Durere epigastrica (la nivelul abdomenului in partea de sus, la mijloc)
- Greturi
- Varsaturi
Simptome ulcer gastroduodenal:
- Durere la nivelul abomenului in partea superioara
- Senzatia de balonare sau senzatia de plin dupa o cantitate mica de alimente consumata
- Scaderea apetitului
- Greata sau voma
- Varsatura cu sange sau scaune inchise la culoare
- Senzatia de oboseala (in cazul in care apare si anemia)
Cauze
Gastrita si ulcerul gastroduodenal pot sa apara din diverse cauze. Cele mai frecvente cauze sunt prezenta in stomac a unei bacterii denumite Helicobacter Pylori sau din cauza consumului unor medicamente de numite antiinflamatoare nesteroidiene (exemplu: Nurofen, Diclofenac, Ibuprofen e)
Diagnostic gastrita si ulcer gastroduodenal:
GASTROSCOPIA (ENDOSCOPIA DIGESTIVA SUPERIOARA) este investigatia principala in acest caz
Regim ulcer gastroduodenal:
Desi de-a lungul timpului s-au recomandat multe diete, astazi se cunoaste faptul ca ulcerul nu se vindeca doar printr-o dieta restrictiva.
Tratamentul actual consta in administrare de medicatie specifica in functie de indicatia medicului. Asociat, din punct de vedere al dietei, bolnavii cu ulcer se pot alimenta normal. Fiecare persoana va exclude din alimentatie alimentele care considera ca nu le poate tolera ea insasi.
Totusi, chiar daca ulcerul nu se vindeca doar prin regim alimentar, anumite aspecte ale dietei pot influenta starea generala, simptomele pacientului.
Asadar este bine sa fie respectate anumite masuri.
Fumatul, alcoolul si medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene sunt interzise la pacientii cu ulcer gastroduodenal
Mesele fractionate (mici si dese) 3 principale si 3 gustari sunt benefice pentru ca pastreaza tot timpul un pansament natural la peretii stomacului
Mult timp FIBRELE ALIMENTARE au fost eliminate din alimentatia bolnavilor cu ulcer gastroduodenal. Se considera sa efectul lor mecanic asupra stomacului, o munca in plus a acestuia, nu este benefic. Astazi ele se recomanda deoarece scad concentratia de acid clorhidric si secretia de pepsina (cauze ale aciditatii gastrice)
Regimul alimentar trebuie sa fie echilibrat, sa cuprinda toate principiile nutritive, fara restrictii totale ale glucidelor, lipidelor sau proteinelor.
Exista multiple discutii intre specialisti in legatura cu condimentele alimentare (boia, piper, mustar, ardei iute). Studiile recente nu pot demonstra ca ulcerul gastroduodenal se produce din cauza condimentelor. Dar, totusi, piper in cantitate mare ar trebui evitat, mai ales in faza dureroasa, activa a bolii.
Mai jos se gaseste o lista a alimentelor care pot la unele persoane sa agraveze simptomatologia respectiv sa o atenueze, in puseul dureros
Alimente interzise in ulcerul gastroduodenal:
- Supe
- Gasca, rata, vanat, carnuri sarate si afumate, mezeluri
- Anghila, sardele, hamsii, branzeturi grase si fermentate
- Mirodenii, sosuri, condimente picante, prajeli
- Paine foarte proaspata
- Grasimi animale
- Rosii, sparanghel,ciuperci, ardei gras, spanac, fasole, fructe uscate sau necoapte bine, castane
- Miere si dulciuri cu foarte mult zahar
- Bere, vin tarie, bauturi prea calde sau prea reci, ceai si cafea
Alimente permise in ulcerul gastroduodenal:
- Griș, orez, taietei cu gluten, spaghete bine fierte si putin asezonate,
- Carne fiarta de pui si de vitel, sunca fara grasime, oua
- Peste slab fiert
- Branzeturi fara grasime si nefermentate
- Ulei crud si unt
- Grisine, biscuiti, paine prajita, covrigi uscati
- Morcovi, sfecla, dovlecei fierti
- Budinci de orez
- Compoturi