Pregătirea pentru colonoscopie

colonoscopie

Pregătirea  pentru  colonoscopie  este  un  element  important  pentru  reușita procedurii: vizualizarea bună a lumenului și a pereților intestinali depinde foarte mult de complianța pacientului la pregătire.

Se recomandă, în mod ideal, a nu se consuma cu 3 zile înaintea examinării,

fructe, legume, semințe precum: salata verde, spanac, ardei, fasole, mazăre, varză, roșii, struguri, smochine, pepene  roşu, căpşune, fructe de pădure, kiwi, mere, seminţe de in, susan, mac. Se recomandă a se consuma alimente cu un conținut scăzut de fibre alimentare (carne, ouă, iaurt, brânză, ceai, cafea, paste, păine albă, înghețată).

Majoritatea medicamentelor de pot administra cu o cantitate mică de apă în ziua colonoscopiei.

Dozele de Metformin și Insulină se ajustează în funcție de sfatul medicului.

Nu se întrerupe medicația cardiologică.

Agenții antiagreganți plachetari (exemplu Aspenter) și agenții anticoagulanți (exemplu Sintrom) pot crește riscul sângerării, iar dacă se întrerupe administrarea lor poate apărea un eveniment tromboembolic, motiv pentru care decizia o va lua medicul la fiecare caz in parte, in functie de particularitatea acestuia.

În cazul în care luați preparate medicale cu fier sau cărbune medical, este

necesară întreruperea administrării cu cel puțin 5 zile anterior colonoscopiei (pot apare fecale negre, vâscoase, dificil de curățat).

Datorită riscului scăzut de infecție atât in procedurile diagnostice cât și în cele terapeutice nu se recomandă administrarea de rutină a antibioticelor, profilactic, la colonoscopie.

Pregătirea pentru colonoscopie, după 2 zile de regim alimentar, mai sus menționat, se continuă cu administrarea unei soluții preparate de dumneavoastră din prafuri cumpărate de la farmacie si apă.

Adminstrarea acestei soluții se face cu o zi înainte de colonoscopia propriu-zisă. Scopul acestei soluții este de a curăța întregul colon de materii fecale pentru ca a doua zi medicul să poată vedea cât mai bine interiorul colonului.

Această curățare se face prin apariția unei diarei puternice, normale, declanșată de prafurile dizolvate in apă, consumate. Această diaree apare atât in timpul consumării soluției cât și după consumarea ei.

SCHEMA PREGĂTIRII – ziua dinaintea colonoscopiei

Ora 8.00: Mic dejun ușor

NU fructe, legume, semințe precum: salata verde, spanac, ardei, fasole, mazăre, varză, roșii, struguri, smochine, pepene  roşu, căpşune, fructe de pădure, kiwi, mere, seminţe de in, susan, mac.

Se recomandă a se consuma alimente cu un conținut scăzut de fibre alimentare (carne, ouă, iaurt, brânză, ceai, cafea, paste, păine albă, înghețată).

În nici un caz nu consumați alimente solide cu cel puțin 4 ore înaintea ingestiei soluției de pregătire pentru colonoscopie.

Ora 12.00:

După  această  oră  nu  este  permisă  decât  ingestia  de  lichide  limpezi,  ceai  îndulcit, apă minerală, supă strecurată.

De evitat lichide roșii.

Va trebui sa consumați o soluție pe care o veți prepara dumneavoastră după instrucțiunile explicate în continuare.

Această  soluţie  va  fi  integral  evacuată,  provocând  o  diaree  (necesară),  astfel  încât  mucoasa  intestinală  va  fi  perfect  curată,  uşurând  explorarea  completă  a  colonului  şi oferind  medicului  cele  mai

bune  condiţii  pentru o intervenţie  de  calitate.

În  timpul  și  după  terminarea  administrării  soluției  de

pregătire pentru colonoscopie, veți avea multiple scaune diareice, chiar apoase ce ar putea provoca iritația zonei din jurul anusului. În vederea prevenirii acestei reacții este indicat sa faceți toaleta locală cu apă călduță fără săpun după fiecare scaun, să folosiți servețele umede pentru igiena locală și să folosiți regulat o cremă de protecție locală (ex. Bepanthen).

Pentru a preveni balonarea  și crampele abdominale, se poate administra un

antispastic intestinal (Spasmomen tablete). Se pot administra două tablete la inceputul pregătirii și două la sfârșitul acesteia.

În final, obiectivul este eliminarea unui scaun apos, aproape limpede.  În cazuri rare, dacă scaunul nu este apos, explorarea este dificil de efectuat  și este bine să contactați  telefonic  personalul  clinicii,  înainte  de  prezentarea  la  explorare;  de asemenea, există posibilitatea ca pacientul să mai bea un litru de substan ță până când scaunul devine complet lichid.

SOLUTIA

O cutie MoviPrep de la farmacie conține 2 plicuri A si 2 plicuri B

1 plic A + 1 plic B +1 litru apă     =    se consuma 1 pahar la 15 minute

Cu primul pahar se beau 2 tablete Spasmomen.

Apoi se consuma 1 litru apă fără prafuri

1 plic A + 1 plic B +1 litru apă     =    se consuma 1 pahar la 15 minute

Apoi se consuma 1 litru apă fără prafuri

La sfârșit se beau 2 tablete Spasmomen.

Ritmul  lent,  constant,  previne  balonarea   abdominală, greaţa  şi  voma  (aceasta  din  urmă  nu  este  de  dorit  deoarece  se  poate  pierde  din  substanţa  activă). Beţi substanţa în ritmul convenabil dumneavoastră.

Daca gustul soluției de pregătire este greu tolerabil, aceasta se poate răci la frigider, în același timp se poate adăuga zeamă de lămâie, zahăr (dacă se consideră necesar).

In final, obiectivul este eliminarea unui scaun apos, aproape limpede. În cazuri rare, dacă scaunul nu este apos, explorarea este dificil de efectuat şi este bine să contactaţi personalul de la clinică prin telefon înainte de a veni la explorare; de asemenea, există posibilitatea ca pacientul să mai bea un litru de substanţă până când scaunul devine complet lichid.

A doua zi vă prezentați conform programării

Vă rugăm să rețineți faptul că înainte de sedare nu aveți voie să mâncați solide și să beți lapte și cafea cu cel puțin 6 ore anterior intervenției și nu aveți voie să beți nici un fel de lichid și să fumați cu cel puțin 4 ore anterior sedării.

Pacientul trebuie sa cunoască următoarele:

–  explorarea  durează  în  medie  15-20  de  minute;  explorarea  poate  dura  mai  mult  în  cazul  în  care pacientul are intervenţii chirurgicale abdominale în antecedente sau când se efectuează şi o manevră terapeutică – de exemplu excizia unui polip colonic

– este important ca medicul endoscopist să fie informat de bolile de care ați suferit anterior sau suferiți în prezent, intervențiile chirurgicale și toate medicamentele pe care le folosiți în mod constant.

– de regulă, se efectuează medicație antialgică  și/sau sedative în scopul creșterii

confortului explorării și în acest caz este recomandabil ca pacientul sa vină insotit; în plus, nu este permisă conducerea mașinii și semnarea de acte juridice timp de12 ore.

–  dacă din  diverse  motive  explorarea nu  se poate  efectua,  sunați  pentru  a anula programarea.

– dacă apar dureri abdominale si nu incepe evacuarea materiilor fecale prin scaune diareice, anuntați de urgență medicul

ATENŢIE!!!

În cazul în care nu veţi consuma toţi cei 4 litri de lichid pregătirea va fi necorespunzătoare, manevra nu va putea fi efectuată şi deci în ziua următoare se va relua pregătirea!