Endoscopia digestiva superioara (gastroscopia)

Endoscopia digestiva superioara, denumita si endoscopie, gastroscopie, eso-gastro-duodenoscopie, este o procedura care permite examinarea directa a portiunii superioare a tractului gastrointestinal. Aceasta include esofagul, stomacul si duodenul (prima portiune a intestinului subtire)

Medicul care efectueaza procedura, endoscopist, are o pregatire speciala in a utiliza un aparat denumit endoscop (gastroscop) pe care il introduce prin gura si examineaza cu ajutorul camerei de filmat incorporata in aparat peretii esofag, stomac ,duoden cautand semne de inflamatie (iritatie, roseate), sangerare, ulcer (ULCER GASTRIC) sau tumori (CANCER STOMAC, CANCER ESOFAG)

De ce sa fac endoscopia digestiva superioara (gastroscopia)

Cele mai frecvente motive pentru care se face endoscopia digestiva superioara (gastroscopia):

  • Durere inexplicabila in etajul abdominal superior
  • Boala de reflux gastro-esofagian
  • Greata sau varsatura persistent
  • Hemoragie digestiva superioara (varsatura cu sange sau sange in scaun)
  • Dificultati de inghitire
  • Modificari evidentiate in urma unei radiografii, computer tomograf sau RMN
  • Scoaterea unor obiecte straine, ajunse in tubul digestiv prin inghitire
  • Pentru a verifica vindecarea sau progresul unor polipi, tumori sau ulcere

Pregatirea pentru endoscopia digestiva superioara (gastroscopia)

Indicatiile pe care va trebui sa le respectati inaintea efectuarii gastroscopiei sunt necesare pentru a creste siguranta procedurii si a scadea numarul posibilelor complicatii. Este important sa alocati timp suficient pentru a citi cu atentie instructiunile si sa le respectati cu atentie. Nu ezitati sa intrebati daca aveti nelamuriri

Vi se va indica sa nu mancati si sa nu beti nimic cu 8 ore inainte de gastroscopie. Este important ca stomacul sa fie gol pentru a permite medicului dumneavoastra sa examineze cat mai bine tot si pentru a scadea posibilitatea ca lichidele si mancarea din stomac sa nu fie vomitata, aspirate, in plamani (valabil mai ales daca endoscopia se face cu sedare)

Se poate sa vi se indice sa modificati dozele anumitor medicamente (de exemplu insulina) sau sa opriti administrarea anumitor medicamente (de exemplu de subtiere a sangelui). Aceste aspecte vor trebui discutate cu medicul dumneavoastra.

In cazul in care endoscopia va fi efectuata cu sedare va trebui ca cineva din familie sau un prieten sa va ajute sa va conduca acasa deoarece medicamentele folosite pentru sedare pot cauza schimbari temporareale reflexelor sau judecatii si pot interfera cu abilitatea de a conduce masina si de a lua decizii (similar cu efectele alcoolului).

La ce sa va asteptati cand mergeti sa faceti o endoscopie digestiva superioara (gastroscopie):

Inainte de procedura medicul va va explica in ce consta procedura si va va ruga sa semnati un acord informat. Inainte de a semna acest accord este important ca dumneavoastra sa intelegeti beneficiile si riscurile endoscopiei si sa primiti raspuns la toate intrebarile pe care le aveti.

Desi multi pacienti tolereaza bine gastroscopia fara anestezie, unii prefera sa fie sedati. In acest caz vi se va monta o linie intravenoasa (un ac intr-o vena din brat sau din mana) pe care vi se va administra medicatie. Veti primi o combinatie de sedative (va va ajuta sa va relaxati) si narcotice (previne disconfortul) sau alte medicamente utilizate in mod normal pentru sedare. Semnele vitale (tensiunea arterial, frecventa cardiac si nivelul de oxigen)   va vor fi monitorizate. Aceasta monitorizare nu este dureroasa. Vi se va administra oxigen pe timpul procedurii printr-un tub mic care se situeaza sun nas si se fixeaza in jurul urechilor.

Din motive de siguranta dantura mobile (proteze dentarecare nu sunt fixe) vor trebui scoase inainte de endoscopie si repozitionate la locul lor dupa endoscopie

Endoscopia digestiva superioara ( gastroscopia):

Gastroscopia dureaza in general 10 minute. Se efectueaza cu pacientul culcat pe partea stanga cu mana stanga sub cap. Uneori medicul va aplica la nivelul gatului un anestezic local (un spray). O proteza de plastic se monteaza intre dinti pentru a preveni traumatizarea dintilor sau a endoscopului.

Endoscopul (gastroscopul) este un tub flexibil care are aproximativ grosimea unui deget. Gastroscopul are o camera de filmat si o sursa de lumina care permite endoscopistului sa vada interiorul esofag, stomac, duoden pe un monitor TV.

Endoscopistul poate prelua probe de tesut cu ajutorul unei pense de biopsie. Aceasta operatiune nu este dureroasa. Uneori se pot efectua operatiuni specific ca extractia polipilor (POLIPECTOMIE).

In timpul gastroscopiei se introduce usor aer prin gastroscop pentru a destinde esofagul, stomacul si intestinul astfel incat gastroscopul sa patrunda cu usurinta si endoscopistul sa vada complet ariile supuse examinarii. Puteti sa simtiti un usor discomfort in momentul cand aerul este introdus in stomac si in tractul intestinal. Endoscopul nu impiedica respiratia. Aceasta se va efectua usor pe nas. Respiratiile adanci in timpul procedurii va vor ajuta sa va relaxati.

Recuperarea dupa gastroscopie:

Cea mai frecventa problema dupa gastroscopie este senzatia de balonare resimtita datorita aerului introdus. Aceasta se rezolva repede de obicei. Unii pacienti pot avea o usoara durere in gat. La scurt timp dupa endoscopie se poata manca .

In cazul in care gastroscopia s-a efectuat cu sedare pacientul va fi monitorizat o scurta perioada de timp. In general mai putin de o ora. Pana cand va disparea efectul medicatiei sedative. Cel mai frecvent unii pacienti se pot simti obositi temporar sau pot avea dificultati de concentrare, datorate medicamentelor administrate in timpul sedarii. Vi se va recomanda sa nu conduceti masina si sa nu va intoarceti la lucru in ziua respectiva.

Complicatii endoscopia digestiva superioara (gastroscopia)

Gastroscopia este o procedura sigura si complicatiile sunt rare. Posibile complicatii ale endoscopiei:

  • Aspiratia (inhalarea) de mancare sau lichide in plamani, complicatie care poate fi evitata daca nu mancati sau beti o perioada de timp care vi s-a indicat inaintea gastroscopiei
  • Sunt posibile reactii adverse datorate medicatiei sedative; echipa de endoscopie (medical, asistenta) va va intreba la ce medicamente sunteti alergic si despre problemele de sanatate de inima, plamani, rinichi sau ficat. Daca veti spune aceste informatii echipei siguranta endoscopiei va fi mai mare.
  • Dupa biopsie sau dupa extragerea polipilor poate aparea o sangerare , dar de obicei aceasta este mica se poate opri repede de la sine. Daca nu, endoscopistul va putea face manevre astfel incat sa opreasca sangerarea aparuta
  • Endoscopul poate perfora stomacul. Aceasta este o complicatie grava, dar din fericire apare extrem de rar.

Daca semnele sau simptomele urmatoare apar dupa endoscopie va trebui sa va prezentati imediat la medic:

  • Durere abdominal severa (mai mare decat crampe gazoase)
  • Abdomen destins, tare
  • Varsatura
  • Cresterea temperaturii
  • Dificultate la inghitire sau durere severa in gat
  • Cracmente simtite sub pielea gatului

Dupa endoscopia digestiva superioara

Cei mai multi pacienti tolereaza bine endoscopia si se simt foarte bine dupa aceasta. Poate fi simtita o usoara oboseala si ar fi recomandat sa va organizati timpul astfel incat sa va puteti odihni restul zilei, dupa efectuarea gastroscopiei.

Endoscopistul va va descrie rezultatul imediat dupa gastroscopie. Daca s-au luat biopsii sau s-au indepartat polipi, va trebui sa sunti pentru rezultate dupa doua saptamani.