Ecografia abdominala (ultrasonografia abdominala)

ultrasonografia

Ecografia (ultrasonografia) este o metoda de examinare care utilizeaza ultrasunetele reflectate in corpul omenesc. Nu expune pacientul la radiatii ionizante. Ecografia nu este invaziva.

Aparatul utilizat in efectuarea acestei investigatii se numeste ecograf.

In urma studiilor efectuate nu s-a constatat ca ar exista efecte adverse (negative) datorate utilizarii ultrasunetelor cu scop diagnostic, ecografia, la om.

La abdomen, cu ajutorul ecografiei, se pot vizualiza organele interne (ficat, colecist, pancreas, rinichi, splina etc). Se pot identifica un numar mare de suferinte, dar nu la fel de exact ca examinarea prin computer tomograf sau RMN efectuata la nivel abdominal. Nu se pot identifica in detaliu problemele de la stomac si intestinul gros. Acestea se examineaza cu ajutorul endoscopiei digestive superioare (gastroscopia) si endoscopiei digestive inferioare (colonoscopia).

Inaintea efectuarii ecografiei abdominale pacientul nu trebuie sa manance 8 ore anterior. Astfel vezica biliara (colecistul) se va destinde si se va putea observa mai bine litiaza biliara (“piatra la fiere”) si sludgeul biliar (“nisip la fiere”)