Boala celiaca este o afectiune in care sistemul imun raspunde anormal la o proteina numita gluten. Acest lucru duce la leziuni ale peretelui intestinului subtire
Glutenul se gaseste in grau, secara, orz, uneori in ovaz si in multe alte alimente preparate.
Intestinul subtire este responsabil pentru absorbtia alimentelor si a nutrientilor. De aceea lezarea peretelui intestinului subtire duce la dificultati importante in absorbtia nutrientilor (malabsorbtie).
Desi boala celiaca nu se vindeca, evitarea glutenului opreeste de obicei afectarea intestinului subtire si astfel nu mai apare malabsorbtia. Boala celiaca poata sa apara la orice varsta si la barbate si la femei.
Simptome boala celiaca:
Simptomele difera de la o persoana la alta. In formele cele mai usoare pot sa nu existe simptome. Chiar daca nu exista simptome de boala celiaca se poate ca nutrientii sa nu se absoarba corespunzator. Acest lucru poate fi determinat prin analize de sange.
Alte persoane pot prezenta:
- Diaree
- Scadere in greutate
- Discomfort abdominal
- Gaze excessive
- Alte semne cauzate de deficitul de vitamine si de nutrient
In general pacientii cu boala celiaca pot avea urmatoarele probleme:
- Osteopenie si osteoporoza
- Anemie cu deficit de fier
- Diabet zaharat tip 1
- Afectiuni ale tiroidei ( de obicei hipotiroidism)
- O afectiune a pielii denumita dermatita herpetiforma
- Afectiuni ale sistemului nervos
- Afectiuni ale ficatului
Cauza boala celiaca:
Este o asociere de factori genetici si de mediu, fara a fi inca clar stabilita