Colonoscopia

colonoscopie

Colonoscopia – Endoscopia digestiva inferioara

Colonoscopia reprezintă examinarea interiorului porțiunii inferioare a tractului gastrointestinal, care se numește colon sau intestin gros. Colonoscopia este o procedură sigură care oferă informații ce nu pot fi obținute prin alte teste.

Colonoscopia se efectuează cu ajutorul unui colonoscop, un tub flexibil cu fibre optice, cu diametrul aproximativ cât degetul arătător, care se introduce prin anus și vizualizează întregul colon. În general procedura durează între 20 minute și o oră.

Cel mai frecvent colonoscopia se efectuează pentru investigarea sângerărilor la scaun, a modificărilor de tranzit intestinal (ca de exemplu diareea persistentă, constipația recent aparută), a durerilor abdominale sau rectale, a anemiei feriprive, pentru screeningul polipilor colonici sau a cancerului de colon, la persoanele care au în familie rude cu cancer de colon, care au în istoricul personal polipi sau cancer de colon sau a unor modificări relevate de alte examinări cum ar fi irigografia sau scanarea prin computer tomograf.

Pregatirea pentru colonoscopie: înainte de colonoscopie este necesar să se curețe complet colonul, pentru a permite medicului să vadă eventualele probleme. Dacă nu este complet curățat, există posibilitatea să nu se vadă întregul interior al colonului.

Cu o zi înainte de examinare vi se va administra un laxativ dizolvat în 4 litri de apă, pentru a asigura golirea intestinului gros. Este indicat să consumaţi doar lichide clare (apă, ceai – aproximativ 2 litri) pentru a uşura golirea intestinului. De asemenea nu veţi bea şi nu veţi mânca nimic cu 6 ore înainte de examinare.

Este bine să vă informaţi medicul dacă sunteţi alergic şi, dacă este cazul, asupra bolilor de care suferiţi şi asupra medicaţiei care o folosiţi. De asemenea informaţi medicul, dacă vi s-a recomandat utilizarea de antibiotice înainte de intervenţii stomatologice.

Înaintea procedurii s-ar putea să vi se administreze o injecţie cu sedative şi veţi fi sub supravegherea medicului anestezist. Se va monta o linie intravenoasa în brațul dumneavoastră și va fi monitorizată tensiunea arterială, frecvența cardiacă și statusul respirator. Va trebui să rămâneţi în unitatea spitalicească 4-5 ore pentru a vă reveni complet după sedare. Sub acest interval de timp veţi putea părăsi unitatea spitalicească numai însoţit. Sunteţi sfătuit în acea zi să nu luaţi hotărâri importante, să nu semnaţi acte şi să nu conduceţi. A doua zi este permis să reîncepeți lucrul.

Înainte de colonoscopie medicul vă va explica procedura și vă va ruga să semnați un acord informat.

În timpul colonoscopiei veţi sta întins pe o parte cu genunchii adunaţi spre piept. Colonoscopul va fi introdus prin anus în colon. Medicul va introduce ușor aer in colon pentru a-l destinde și a vizualiza astfel întreaga mucoasă a intestinului gros. Acest lucru poate să vă creeze senzaţia necesităţii de eliminare a gazelor, ceea ce veţi şi face pentru a diminua disconfortul.

Dacă procedura se va efectua cu sedare/analgezie, efectuată de către medicul anestezist, pacientul se va simți confortabil, relaxat, fără griji, uneori chiar va dormi, sub stricta supraveghere a medicului anestezist.

Este posibil ca în cursul examinării să fie prelevate pentru examinări ulterioare mici fragmente de ţesut din zone anormale (biopsii). Procedura este nedureroasă. Rezultatele sunt disponibile de obicei după 2 săptămâni.

În timpul acestei explorări pot fi îndepărtate mici excrescenţe ale peretelui intestinal (polipi), manevră denumită polipectomie, sau, în caz de sângerare, medicul examinator va folosi diverse tehnici de oprire a acesteia pe cale endoscopică (injectare, coagulare sau tehnici mecanice).