Sindromul de intestin iritabil

colon iritabil

COLONUL IRITABIL, SINDROMUL DE COLON IRITABIL

Sindromul de colon iritabil este o afectiune cronica a sistemului digestiv. Simptomele principale sunt durerile abdominale si tulburarile de tranzit intestinal (constipatie sau diaree). Acestea nu au o cauza organica, identificabila.
Sindromul de colon iritabil este cea mai comuna boala gastrointestinala diagnosticata si a doua cauza care determina absenteism la locul de munca. Aproximativ 10-20% din populatia generala prezinta simptome de colon iritabil. Dintre acestia 15% efectueaza controale medicale in legatura cu aceasta problema.
Pentru sindromul de colon iritabil exista tratamente. Acestea ajuta la ameliorarea simptomelor, dar nu intotdeauna trateaza definitiv. Natura cronica a sindromului de colon iritabil si tratamentele, uneori indelungate, administrate pentru ameliorarea simptomelor pot provoca neplacere si frustrare atat pacientului cat si medicului curant.

Cauze ale colonului iritabil:

In ciuda cercetarilor intense efectuate, cauzele nu sunt clare. Exista cateva teorii in legatura cu aparitia sindromului de intestin iritabil:

– Contractii anormale ale colonului si intestinelor (de aici termenul de „intestin spastic” care este utilizat uneori). Contractiile puternice ale intestinelor pot cauza crampe severe. Medicamentele antispatice si fibrele sunt utile in acest caz pentru ca ambele au rolul de a regla contractiile colonului. Dar acestea nu explica sindromul de intestin iritabil la toti pacientii si nu este clar daca contractiile sunt o cauza sau un simptom al acestei afectiuni
– Unele persoane dezvolta sindrom de colon iritabil dupa o infectie gastrointestinala severa (cu Salmonella, Campylobacter sau cu anumite virusuri). Nu este clar cum aceasta infectie declanseaza sindromul de colon iritabil. In acelasi timp, multi pacienti care au simptome de colon iritabil nu au in istoricul lor o asemenea infectie. Asadar nici aceasta teorie nu reprezinta o cauza general valabila pentru aparitia colonului iritabil
– Persoanele cu sindrom de intestin iritabil care merg la medic prezinta de multe ori anxietate si stres. Se stie ca stresul si anxietatea afecteaza intestinele si inrautatesc simptomele. Nu este dovedit ca aceasta este cauza. Dar exista studii care demonstreaza ca sindromul de intestin iritabil este mai frecvent la persoanele cu istoric de abuz fizic, verbal sau sexual.
– Intolerantele alimentare sunt comune la pacientii cu sindrom de intetsin iritabil. Astfel exista posibilitatea sa fie cauzat de sensibilitate sau alergie la anumite alimente. Aceasta teorie este dificil de dovedit, dar continua sa fie studiata. Cea mai buna cale de a dovedi o asociere intre simptomele de colon iritabil si sensibilitatea alimentara este de a elimina anumite grupe alimentare. Totusi, acest lucru trebuie facut doar sub supraveghere medicala. Anumite alimente pot declansa simptome de intestin iritabil sau le pot agrava pe cele deja existente. Dintre acestea: produse lactate, leguminoasele (pastaioase si boabe) si legumele crucifere (broccoli, conopida, varza de Bruxelles, varza). Aceste alimente pot creste cantitatea de gaz intestinal, ceea ce poate cauza crampe. Exista si medicamente care pot da ca si efect advers simptome de colon iritabil
– Multi cercetatori cred ca sindromul de intestin iritabil este cauzat de o sensibilitate crescuta a intestinelor (hiperalgie viscerala). Aceasta teorie preuspune ca nervii intestinali sunt mai activi la persoanele care sufera de sindrom de intestin iritabil. Asadar acesti pacienti percep o cantitate normala de gaze pentru alti oameni, ca fiind prea mult. Sau miscarile intestinale normale pentru alti oameni, ca fiind prea dureroase pentru ei.

Simptome ale sindromului de colon iritabil

Simptomatologia de colon iritabil incepe de obicei in perioada adulta, in tinerete. Este de doua ori mai frecvent la femei in Statele Unite si in tarile vestice. In alte tari barbatii si femeile sunt afectati in mod egal de colon iritabil.
Cele mai frecvente simptome ale colonului iritabil sunt durerea abdominala si modificarile de tranzit intestinal (diaree si/sau constipatie)

Durerea abdominala – durerea abdominala este de obicei de tip crampa si are intensitati diferite. La unele persoane stresul emotional si mancatul agraveaza durerea. Aceasta durere se amelioreaza dupa scaun. La unele femei care sufera de sindromul de intestin iritabil episoadele de durere apar in timpul ciclului menstrual.

Modificarile de tranzit intestinal – alterarea tranzitului intestinal este al doilea simptom ca frecventa al colonului iritabil. Aceasta include diaree, constipatie si diaree care alterneaza cu constipatia. Daca diareea este simptomul principal atunci se numeste sindrom de intestin iritabil cu predominanta diareei. Daca constipatia este simptomul principal atunci se numeste sindom de intestin iritabil cu predominanta constipatiei.

Diareea – O persoana cu sindrom de colon iritabil poate avea scaune frecvente. Scaunele apar de obicei in cursul zilei si cel mai frecvent dimineata dupa masa. Diareea este de obicei precedata de o senzatie de defecare urgenta si urmata de o senzatie de golire incompleta. Aproximativ jumatate din persoanele care sufera de colon iritabil elimina si mucus o data cu scaunul diareic. Diareea care trezeste pacientul din somn nu caracterizeaza sindromul de intestin iritabil

Constipatia – Constipatia care apare in sindromul de colon iritabil este intermitenta si dureaza cateva zile de obicei. Scaunele sunt de obicei tari. Nu exista senzatia de golire completa dupa scaun, chiar daca rectul este gol. De aceea persoana in cauza va sta mai mult timp la toaleta.

Alte simptome – alte simptome ale sindromului de colon iritabil sunt: GAZE SI BALONARE