Dieta gaze și balonare
Se recomanda a se manca incet, fara graba, a se evita bauturi carbogazoase, guma de mestecat si fumat
Se vor avita alimentele care se pare ca agraveaza simptomele. Acestea pot include: lapte si produse lactate, anumite fructe si legume, grau integral, indulcitori artificiali, bauturi carbogazoase. Fiecare persoana trebuie sa tina cont de caracteristicile personale si sa evite fix alimentele care ii provoaca simptome.
Mancarea care cauzeaza formarea de gaze pot fi anumite alimente care contin carbohidrati cu lant scurt (FODMAPs – oligo, di si monozaharide fermentabile si polioli). O dieta cu un numar scazut din acesti carbohidrati pot reduce cantitatea de gaze produsa.
FODMAPs (carbohidrati cu rata crescuta de fermentatie):
Oligozaharide: grau, orz, secara, ceapa, praz, partea alba din ceapa verde de primavara, usturoi, anghinare, sfecla, chimen, mazare, cicoare, fistic, nuci caju, leguminoase cu pastai si boabe, linte, fasole, arahide, naut
Dizaharide (lactoza): lapte, crema din ou si lapte, inghetata si iaurt
Monozaharide (fructoza): mere, pere, mango, cirese, pepene verde, sparanghel, miere, sirop de porumb bogat in fructoza
Polioli (sorbitol, manitol, maltitol, xilitol): mere, pere, cirese, nectarine, caise, piersici, pepene verde, prune, ciuperci, conopida, guma de mestecat cu indulcitori artificiali, dulciuri de cofetarie
Amidonul si fibrele solubile pot de asemenea contribui la formarea de gaz. Produc gaze: cartofi, porumb, taietei si grau. Orezul nu produce gaze. De asemenea produc gaze fibrele solubile care se gasesc in tarate de ovaz, mazare si alte legume cu pastai, fasole si cele mai multe fructe.
Anumiti pacienti sunt sensibili la alimente dulci care contin fructoza (fructe uscate, miere, ceapa, anghinare si multe alimente si bauturi care contin sirop de porumb bogat in fructoza). Sau alimente care contin sorbitol (un substituent de zahar continut de guma de mestecat sau de bomboane fara zahar)