Endoscopia digestivă inferioară sau colonoscopia

laparoscopie

Colonoscopia reprezintă examinarea interiorului porțiunii inferioare a tractului gastrointestinal, care se numește colon sau intestin gros.  Colonoscopia este o procedură sigură care oferă informații ce nu pot fi obținute prin alte teste.

Colonoscopia se efectuează cu ajutorul unui colonoscop, un tub flexibil cu fibre optice, cu diametrul aproximativ cât degetul arătător, care se introduce prin anus și vizualizează întregul colon. În general procedura durează între 20 minute și o oră.

Cel mai frecvent colonoscopia se efectuează pentru investigarea sângerărilor la scaun, a modificărilor de tranzit intestinal (ca de exemplu diareea persistentă, constipația recent aparută), a durerilor abdominale sau rectale, a anemiei feriprive, pentru screeningul polipilor colonici sau a cancerului de colon,  la persoanele care au în familie rude cu cancer de colon, care au în istoricul personal polipi sau cancer de colon sau a unor modificări relevate de alte examinări cum ar fi irigografia sau scanarea prin computer tomograf.

Pregatirea pentru colonoscopie: înainte de colonoscopie este necesar să se curețe complet colonul, pentru a permite medicului să vadă eventualele probleme. Dacă nu este complet curățat, există posibilitatea să nu se vadă întregul interior al colonului.

Cu o zi înainte de examinare vi se va administra un laxativ dizolvat în 4 litri de apă, pentru a asigura golirea intestinului gros. Este indicat să consumaţi doar lichide clare (apă, ceai – aproximativ 2 litri) pentru a uşura golirea intestinului. De asemenea nu veţi bea şi nu veţi mânca nimic cu 6 ore înainte de examinare.

Este bine să vă informaţi medicul dacă sunteţi alergic şi, dacă este cazul, asupra bolilor de care suferiţi şi asupra medicaţiei care o folosiţi. De asemenea informaţi medicul, dacă vi s-a recomandat utilizarea de antibiotice înainte de intervenţii stomatologice.

Înaintea procedurii s-ar putea să vi se administreze o injecţie cu sedative şi veţi fi sub supravegherea medicului anestezist. Se va monta o linie intravenoasa în brațul dumneavoastră și va fi monitorizată tensiunea arterială, frecvența cardiacă și statusul respirator. Va trebui să rămâneţi în unitatea spitalicească  4-5 ore pentru a vă reveni complet după sedare. Sub acest interval de timp veţi putea părăsi unitatea spitalicească numai însoţit. Sunteţi sfătuit în acea zi să nu luaţi hotărâri importante, să nu semnaţi acte şi să nu conduceţi. A doua zi este permis să reîncepeți lucrul.

Înainte de colonoscopie medicul vă va explica procedura și vă va ruga să semnați un acord informat.

În timpul colonoscopiei veţi sta întins pe o parte cu genunchii adunaţi spre piept. Colonoscopul va fi introdus prin anus în colon. Medicul va introduce ușor aer in colon pentru a-l destinde și a vizualiza astfel întreaga mucoasă a intestinului gros.  Acest lucru poate să vă creeze senzaţia necesităţii de eliminare a gazelor, ceea ce veţi şi face pentru a diminua disconfortul.

Dacă procedura se va efectua cu sedare/analgezie, efectuată de către medicul anestezist, pacientul se va simți confortabil, relaxat, fără griji, uneori chiar va dormi, sub stricta supraveghere a medicului anestezist.

Este posibil ca în cursul examinării să fie prelevate pentru examinări ulterioare mici fragmente de ţesut din zone anormale (biopsii). Procedura este nedureroasă. Rezultatele sunt disponibile de obicei după 2 săptămâni.

În timpul acestei explorări pot fi îndepărtate mici excrescenţe ale peretelui intestinal  (polipi), manevră denumită polipectomie, sau, în caz de sângerare, medicul examinator va folosi diverse tehnici de oprire a acesteia pe cale endoscopică (injectare, coagulare sau tehnici mecanice).

Dupa colonoscopie pacientul va fi monitorizat 30-60 minute până ce vor dispărea efectele medicației sedative. Cele mai  frecvente probleme care apar dupa colonoscopie sunt balonarea și crampele abdominale. Pacientul  trebuie să  elimine gazele atăt pe parcursul endoscopiei căt și după, ca pe un lucru normal, fără a se simți jenat.  Astfel va dispărea senzația de balonare și crampele.

De asemenea pacientul va simți o ușoară amețeală datorată medicației sedative. În ziua procedurii nu vă veți putea întoarce la lucru, nu aveți voie să conduceți,  să semnați acte importante sau să consumați alcool. Cei mai mulți pacienți pot să iși reia alimentația normală după colonoscopie.

Colonoscopia este o procedura sigură, complicaţiile posibile sunt rare, dar pot să apară: perforaţia  intestinului (care poate să necesite  intervenţie chirurgicală), sângerare, mai ales după biopsie sau polipectomie care de obicei este minoră.  De regulă sângerarea se opreşte spontan sau poate fi controlată endoscopic.  Sunt posibile efecte adverse datorate medicației sedative.

Deşi complicaţiile sunt rare, informaţi medicul care v-a examinat dacă apare durere abdominală severă (nu doar crampe gazoase), abdomen tare, febră, frison, vărsătură, sau o sângerare rectală mai importantă postcolonoscopie (mai mare decat cateva linguri, 30 ml)

Dupa colonoscopie, desi multe persoane simt puțin disconfort cu gândul la această procedură, majoritatea pacienților tolerează bine și se simt bine. Este normal să vă simțiți obosit. Cel mai potrivit ar fi să vă planificați timpul astfel încât în ziua colonoscopiei, după aceasta, să vă relaxați și să vă odihniți.

Medicul dumneavoastră vă va comunica rezultatul colonoscopiei imediat ce aceasta va fi gata. Dacă a prelavat biopsii sau a scos polipi va trebui să reveniți după rezultat peste aproximativ 2 săptămâni.