Ce este HPV?

hpv

Virusul Papiloma Uman este un virus care se raspandeste prin contactul piele la piele, aici fiind inclus contactul sexual vaginal, anal sau oral sau orice alt contact care are legatura cu zona genitala (contact dintre zona genitala si mana, de exemplu). Prezervativele nu pot oferi o protectie completa impotriva infectiei cu HPV datorita faptului ca prezervativul nu acopera intreaga piele expusa la contact din zona genitala. Oamenii nu se pot infecta cu HPV atunci cand ating un obiect, ca de exemplu scaunul de toaleta.

Riscul expunerii la infectia cu HPV creste o data cu cresterea numarului de parteneri sexuali pe care ii are o persoana si de asemenea cu numarul partenerilor sexuali pe care ii are partenerul. Se estimeaza ca 75-80% dintre adultii activi sexuali vor achzitiona infectie cu HPV inainte de varsta de 50 de ani. Majoritatea femeilor si barbatilor se infecteaza cu HPV pentru prima data intre 15 si 25 de ani. Cea mai mare parte a persoanelor  care se infecteaza cu HPV nu prezinta semne sau simptome si, de cele mai multe ori, nu dezvolta niciodata nici o problema in legatura cu prezenta HPV.

La 10-20% dintre femei infectia cu HPV persista. In aceasta situatie este o sansa mai mare de a se dezvolta o stare precanceroasa la nivelul cervixului si apoi cancer cervical. Sunt necesari 20 de ani pentru ca infectia cu HPV sa cauzeze cancer cervical. In aceasta situatie, sunt necesare testari repetate pentru ca este foarte important sa se identifice din timp problemele aparute la nivel cervical, pentru a se preveni dezvoltarea cancerului.

Au fost identificate peste 100 tipuri diferite de HPV; mai mult de 40 dintre acestea se cunoaste ca afecteaza cervixul si aproximativ 15 dintre ele se stie ca provoaca cancer cervical. Cercetatorii au etichetat tulpinile de HPV cu risc mare sau risc scazut pentru a provoca cancer cervical.

  • HPV tip 6 si 11 sunt cauza a 90% din problemele genitale. Acestea au risc scazut datorita faptului ca nu determina cancer cervical.
  • Tipurile 16 si 18 sunt tipuri cu risc crescut. Ele cauzeaza 70% din cazurile de cancer cervical. HPV tip 31, 33, 45, 52 si 58 sunt de asemenea tulpini cu risc crescut. Acestea cauzeaza 19% din cazurile de cancer cervical