Gaze și Balonare

gaze si balonare

Unele persoane simt ca elimina o cantitate prea mare de gaze. Elimina gaze prin anus sau ragaiala, ceea ce poate fi o cauza de disconfort sau stanjeneala.
In mod normal un adult elimina gaze prin anus de 14-23 ori pe zi. Ragaitul ocazional inainte sau dupa masa este normal.
Desi multe persoane care resimt o cantitate mare de gaze sunt de fapt in limite normale, exista uneori intr-adevar o cantitate mai mare de gaze.
Surse de gaz:

Aerul inghitit: este normal ca o data cu alimentatia sa fie inghitita o cantitate de aer. Cantitati mai mari decat in mod normal sunt inghitite daca se manaca rapid, se beau rapid lichidele, in caz de fumat sau de mestecat guma

Cea mai mare cantitate de aer inghitit se elimina prin ragaiala. O cantitate mica de aer trece din stomac in intestinul subtire. Postura poate influenta cantitatea de aer care trece in intestinul subtire. In pozitia in picioare aerul se elimina prin ragaiala. In pozitia culcat aerul inghitit are tendinta de a trece in intestinul subtire si astfel se elimina prin anus. Ragaiala este mai frecventa daca se consuma animate alimente (care relaxeaza sfincterul esofagian inferior si permit trecerea aerul din stomac in esofag si apoi in gura): menta, ciocolata, grasimi

Productia bacteriana de gaze: colonul contine in mod normal miliarde de bacterii inofensive. Unele din ele asigura sanatatea intestinelor. Unii carbohidrati sunt incomplet digerati de enzime in stomac si intestinul subtire si astfel ii vor digera in continuare bacteriile din colon. De exemplu varza, varza de Bruxells si broccoli contin rafinoza, un carbohidrat care se digera greu. Aceste alimente produc multe gaze si flatulenta datorita faptului ca rafinoza este digerata cand ajunge in colon. Se formeaza gaze mirositoare (de exemplu dioxid de carbon, hidrogen si metan). Unele din ele au miros urat.

Unele persoane nu pot digera anumiti carbohidrati. Un exemplu classic este lactoza, zaharul principal continut in produsele lactate. In acest caz daca se consuma cantitati mari de lactozapoate creste productia de gaze si pot apare crampe abdominale si diaree.