BOALA CELIACA – Tratament

fara gluten

Dieta fara gluten:

Baza tratamentului in caz de boala celiaca este eliminarea completa a glutenului din alimentatie pe viata

Glutenul reprezinta un grup de proteine care se gaseste in grau, secara si orz, uneori in ovaz. Glutenul este toxic la persoanele care sufera de boala celiaca. El se gaseste de asemenea intr-un numar mare de alimente preparate care se gasesc in comert (paste, paine, pizza, cereale), precum si in anumite medicamente si suplimente alimentare.

Daca va ganditi ca suferiti de boala celiaca este important sa nu intrerupeti consumul de gluten inainte de efectuarea analizelor pentru ca acest lucru ar putea afecta rezultale si a intarzia diagnosticul

Din ce in ce mai multe persoane, fara boala celiaca, decid sa aiba o alimentatie fara gluten. Asta pentru ca ele considera ca se simt mai binecu dieta fara gluten sau ca scad in greutate. Totusi nu ar trebui facut acest lucru fara avizul medicului.

Mentinerea unei diete fara gluten poate fi dificil si poate necesita schimbarea stilului de viata.

Exista in comert multiple preparate fara gluten

Alimente care pot fi consumate in dieta fara gluten:

  • Orez, porumb, cartofi, quinoa, mei, hrisca, soia
  • Faina speciala, paste si alte produse care sunt etichetate “gluten-free”
  • Fructe si legume
  • Carne si oua
  • Vin si bauturi alcoolice distillate: rom, tequila, vodca, whiskey

Laptele, branza si produsele lactate sunt fara gluten. Dar multi pacienti cu boala celiaca au probleme in digestia acestora. De aceea medical va recomanda sa nu se evite atata timp cat intestinele nu s-au vindecat complet. Lactatele pot fi reintroduse in alimentatie ulterior, fara probleme (daca inaintea aparitiei simptomelor de boala celiaca nu existau simptome de INTOLERANTA LA LACTOZA)

Alimente care nu pot fi consumate in dieta fara gluten:

Toate alimentele preparate cu grau, secara, orz si uneori ovaz (in functie de indicatia medicului)

Pot contine gluten:

  • Faina, paine, muffins, biscuit, amestecuri coapte
  • Paste, produse de patiserie si cereal
  • Anumite sosuri, condiment, produse tartinabile, dressinguri de salate
  • Carne procesata si substituenti de carne (de exemplu burgeir vegetarieni)
  • Bere

Pentru a sti exact ce mancare puteti consuma va trebui sa cititi eticheta produselor

Cele cu eticheta “gluten-free” sunt recomandate.