CONSTIPATIA-FIBRELE-ALIMENTARE

Dieta cu un consum ridicat de fibre alimentare are multe beneficii pentru sanatate : scaderea riscului de boli cardiace, infarct miocardic acut si diabet zahart tip 2. O dieta cu un continut ridicat de fibre alimentare este indicate pentru tratamentul problemelor digestive ca diaree, CONSTIPATIE si hemoroizi.

Marea majoritate a oamenilor nu au in dieta o cantitate suficienta de fibre alimentare.

Fibre alimentare sunt considerate substantele care sa gasesc in alimente si care nu se digera sau nu se absorb in intestine.. Ele influenteaza digestia altor alimente si influenteaza consistenta scaunului.Exista doua tipuri de fibre alimentare:

  • Fibre alimentare solubile: un grup de substante alcatuite din carbohidrati care se dizolva in apa (fructe, ovaz, orz, mazare, fasole, psyllium)

Consumul acestor fibre poate reduce riscul de boala coronariana si a infarctului miocardic acut cu 40-50% comparative cu o dieta saraca in fibre alimentare

De asemenea consumul de fibre alimentare solubile reduce riscul de aparitie a diabetului zaharat tip 2 . La persoanele care au diabet zaharat (tip 1 sau tip2) fibrele alimentare ajuta la controlul nivelului glicemiei

  • Fibre alimentare insolubile: fibre care provin de peretii celulari si care nu se dizolva in apa (grau, orez, alte grane). Taratele de grau sunt fibre insolubile

Consumul acestor fibre sunt recomandate in general pentru tratarea problemelor digestive ca: constipatia, diareea, hemoroizii si incontinenta fecala. Aceste fibre formeaza bolul fecal si il fac mai moale si mai usor de eliminat. Fibrele ajuta la aparitia unui scaun regulat, desi nu sunt laxative

Dieta cu fibre alimentare cuprinde atat fibre alimentare solubile cat si fibre alimentare insolubile

Nu este clar daca o dieta cu un continut ridicat de fibre alimentare este benefica pentru pacientii care sufera de SINDROM DE INTESTIN IRITABIL sau diverticuloza. In anumite situatii fibrele pot fi beneficein timp ce la alti pacienti fibrele pot inrautati simptomatologia

Se recomanda o cantitate de 25-30 grame de fibre alimentare pe zi.

Cantitatea de fibre alimentare continute in alimente:

Fructe

  • Mere (cu coaja)………….1 mar mediu……………………………………4,4 g fibre
  • Banana………………………1 banana medie………………………………3,1 g fibre
  • Porocale…………………….1 portocala………………………………………3,1 g fibre
  • Prune uscate………………1 ceasca, fara samburi…………………….12,4 g fibre

Sucuri

  • Mere, neindulcit………………………………………1 ceasca……………….0,5 g fibre
  • Grapefruit, alb, conservat, indulcit…………..1 ceasca……………….0,2 g fibre
  • Grapefruit, neindulcit………………………………1 ceasca………………..0,5 g fibre
  • Portocale…………………………………………………1 ceasca………………..0,7 g fibre

Legume

Gatite

  • Mazare verde…………………….1 ceasca……………………………………4.0 g fibre
  • Morcovi………………………………1 ceasca felii……………………………2,3 g fibre
  • Fasole…………………………………1 ceasca…………………………………..8,8 g fibre
  • Cartofi (copti, cu coaja)……….1 cartof mediu………………………..3,8 g fibre

Crude

  • Castravete (cu coaja)…………..1 castravete…………………………….1,5 g fibre
  • Salata verde………………………….1 ceasca, maruntita………………..0,5 g fibre
  • Rosii………………………………………1 rosie medie………………………….1,5 g fibre
  • Spanac………………………………….1 ceasca…………………………………..0,7 g fibre

Legume boabe

  • Iahnie de fasole, conservata, fara sare……1 ceasca………………..13,9 g fibre
  • Fasole rosie, conservata………………………….1 ceasca……………….13,6 g fibre
  • Fasole Lima , conservata…………………………1 ceasca…………………11,6 g fibre
  • Linte, fiarta………………………………………………1 ceasca………………..15,6 g fibre

Paine, paste, fainoase

  • Briose cu tarate……………………………………1 briosa medie…………..5,2 g fibre
  • Ovaz, gatit…………………………………………….1 ceasca……………………4,0 g fibre
  • Paine alba……………………………………………..1 felie……………………….0,6 g fibre
  • Paine alba integral………………………………..1 felie………………………..1,9 g fibre

Paste si orez, gatite

  • Macaroane………………………………1 ceasca……………………………….2,5 g fibre
  • Orez brun…………………………………1 ceasca………………………………3,5 g fibre
  • Orez alb……………………………………1 ceasca………………………………0,6 g fibre
  • Spaghetti………………………………….1 ceasca………………………………2,5 g fibre

Nuci

  • Migdale………………………………………..1/2 ceasca……………………….8,7 g fibre
  • Arahide…………………………………………1/2 ceasca……………………….7,9 g fibre

! Anumite fucte sunt benefice in mod particular in tratamentul constipatiei : prune uscate si prune uscate fierte

Pentru persoanele carora nu le plac mancarurile cu un continut ridicat de fibre, o sursa buna de fibre vegetale o reprezinta taratele de grau. Una sau doua linguri de tarate de grau pot fi amestecate cu mancarea. O lingura de tarate de grau contine aproximativ 1,6 g de fibre

Exista de asemenea suplimente de fibre alimentare. De exemplu psyllium, metilceluloza, dextrina de grau, calciu policarbofil. Aceste suplimente de fibre alimentare trebuie administrate incepand cu cantitati mici, crescute treptat., pana se va obtine un scaun moale si mai frecvent. Astfel se vor evita efectele secundare de GAZE SI BALONARE precum si crampele abdominal. De asemenea suplimentele de fibre alimentare trebuie administrate cu o cantitate suficienta de apa. In general fibrele din suplimente sunt fibre alimentare solubile. Multi pacienti, mai ales cei cu sindrom de colon iritabil, nu tolereaza suplimentele de fibre alimentare si ar trebui sa evite cresterea cantitatii de fibre alimentare in dieta lor.

Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 - Toate drepturile rezervate. Dr. Olaru

Contact:    0756 200 002  office@dr-olaru.ro